Op een houtdraaibank zijn de mogelijkheden eindeloos.
Er zijn dan ook verschillende technieken voor het draaien van een werkstuk. De makkelijkste manier is het draaien uit droog hout. Hierbij gebruik ik oven gedroogd hout, dat kan ik draaien en meteen afwerken. Een andere manier is waarbij ik gebruik maak van vers/nat hout op stam. De ronde stukken stam zaag ik eerst met de boomzaag in blokken die ik kan hanteren voor op de draaibank. Dan kan ik terug kiezen voor twee opties. Bij de eerste optie ga ik de schaal afdraaien maar laat ik de wanddikte dikker dan ik ze uiteindelijk wil houden. Hout is een levend product en kan werken/vervormen tijdens het drogen, maar zelfs droog hout kan nog werken door temperatuur en vochtschommelingen. Afhankelijk van de houtsoort droogt hout gemiddeld 20mm per jaar. Als de schaal na lange tijd droog is zal deze wat vervormd zijn door het krimpen van het hout.
Deze kan ik dan opnieuw op mijn draaibank bevestigen en afdraaien zodat de schaal terug een mooie ronde vorm krijgt en dan afwerken. Bij de 2de optie draai ik de schaal meteen op de gewenste wanddikte die ik wil behouden. Als deze schaal droog is ga ik ga ik ze niet meer afdraaien maar ga ik de vervorming behouden en meteen schuren en afwerken. Zo heb ik dan hier en daar enkele stapels met schalen staan die aan het drogen zijn. Het hout mag ook niet te snel drogen want dan kan het gaan barsten, in het beste geval geeft dit nog een esthetisch pluspunt aan het werkstuk en in het slechtste geval is er niets meer te redden en kan het enkel nog dienen als brandhout. You win some, you lose some. Nog een andere techniek is het verlijmen van verschillende houtsoorten om zo mooie contrasten te creëren. Ik maak graag gebruik van tropische houtsoorten maar zeker ook houtsoorten van bij ons, denk hierbij aan kersenhout, notenhout, taxushout, eikenhout, beuk en nog zoveel meer.
Het materiaal
Hout is een zeer dankbaar product en vrijwel onmisbaar in elk huis en interieur. En er zijn zoveel de houtsoorten, te veel om op te noemen. Elk stuk is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Maar soms zitten er ook schatten verborgen in het hout. Hierbij heb ik het dan vooral over een burl, je hebt dit misschien wel al eens gezien aan een boom. Een burl is een vergroeiing van het hout en vormt een soort van gezwel aan de boom. Je ziet dit niet zo veel en daarom is dit zo uniek en niet van de goedkoopste. Dit wordt veroorzaakt worden door een vorm van stress, een verwonding aan de boom, een schimmel of een zieke boom enz. De boom gaat op deze plek 10-tallennieuwe knoppen proberen laten schieten, maar zelden komen de takken uit. Hierdoor gaat de houtnerf in deze stukken in alle richtingen, wat het draaien niet altijd even makkelijk maakt. Maar de kleuren en tekening die in deze stukken ontstaan zijn prachtig, soms lijkt het bijna marmer te zijn. Links van deze tekst zie je een burl die zich gevormd heeft op een salt sedar of tamarisk boom. Onder deze tekst zie je 2 foto's van een zilveresdoorn burl die is open gezaagd.
Zo heb je bijvoorbeeld ook nog spalted wood of ook gekend als hout met slaap. Hierbij gaat er niets veranderen aan de houtnerf, maar wel aan de uitstraling van het hout. Slaap in het hout gaat meestal donkere lijntjes vormen in het hout, maar ook verkleuring is mogelijk. Maar hoe komt dat nu? Wel slaap in het hout is een oorzaak van schimmels en zal zelden voorkomen bij een gezonde levende boom. Als een boom omgevallen is in een bos en je laat deze liggen zal de natuur deze langzaam terug opeisen. We weten allemaal dat hout vergaat, en dan spreek ik over hout dat wordt vrijgesteld aan de elementen van de natuur. Als je door het bos wandelt zal je vast en zeker wel al eens een boom zijn tegen gekomen die al een tijdje tegen de grond lag. Hier zie je dan vaak ook mos en paddenstoelen op groeien, en het zijn net deze paddenstoelen die zorgen voor deze tekeningen in het hout.
De paddenstoel of schimmel zal zich binnenin de stam beginnen voeden aan de sappen van het hout, het hout verteren als het ware. Hoe langer die stam buiten in de regen ligt hoe meer slaap er zich in het hout zal ontwikkelen. Maar helaas kan er ook een moment komen dat het hout niet meer bruikbaar is om te draaien. Als het hout te ver vergaan is zal dit zacht en sponzig worden. Afhankelijk van welke soort schimmel kunnen er zich ook verschillende kleurtinten vormen in het hout. Hierbij kunnen alle kleuren van de regenboog voorkomen van groen, blauw, rood, paars enz. Van zodra het hout uit de regen ligt en kan drogen zal de schimmel afsterven en stoppen met zich verder te zetten in het hout. De ene houtsoort zal ook al wat sneller beginnen spalten dan de andere, het is dus een kwestie van het hout op de juiste moment te kunnen draaien. Want hoe meer het hout is vergaan, hoe moeilijker het wordt om dit te bewerken.